Hoe kies ik de juiste bakfiets? De allesomvattende handleiding om de bakfiets te kiezen die bij jou past

Hoe kies ik de juiste bakfiets? De allesomvattende handleiding om de bakfiets te kiezen die bij jou past

Je wilt graag een bakfiets kopen. Maar waar moet je nu precies rekening mee houden? Wij hebben jarenlange ervaring met de productie en verkoop van bakfietsen. Om het jou gemakkelijk te maken, hebben we alles voor je op een rijtje gezet. Jouw wensen staan centraal. We onderzoeken samen waar je de fiets voor gaat gebruiken. Geven je informatie over de prijzen. En tips om de aanschaf betaalbaar te houden. Wel of geen ebike? Veilig vervoer van kids. En wat zijn de beste merken? Het komt allemaal aan bod. Als je deze blog gelezen hebt, ben je er klaar voor om de juiste keuze te maken.

Hoe kies ik de juiste bakfiets?


Waarschijnlijk is het niet eens zo lang geleden dat je nog heel hard riep: ‘Een bakfiets? Nee, dat is niets voor mij.’ En nu ben je toch het web aan het uitpluizen op zoek naar een bakfiets. Wij vinden dat heel begrijpelijk. Want wij zien natuurlijk al heel lang dat een bakfiets grote voordelen heeft.

Tijd en kosten besparen met de bakfiets

Ren jij elke dag de benen uit je lijf om de kinderen op tijd naar naar school of de opvang te brengen? En kijken ze op het werk naar de klok als jij hijgend en lichtelijk bezweet binnenkomt, maar toch weer net een paar minuten te laat bent? Of sta je elke dag nagelbijtend in de file, je af te vragen of dit nu de beste besteding van je ochtend is? Of van die dag, als je voor je werk of je eigen bedrijf op de weg zit? Je denkt dat dit vooral jou overkomt, maar voor onze klanten is dit de dagelijkse realiteit. Totdat ze besluiten vaker de fiets te pakken.


Omdat je nu eenmaal sneller bent met de fiets. Je vrijwel overal kunt komen. Van niets en niemand afhankelijk bent. En wat blijkt nou? Ja, het regent heel veel in Nederland. Maar de momenten dat jij op de fiets stapt, terwijl het regent, zijn er veel minder dan je denkt. En als het dan regent, zijn er genoeg mogelijkheden om toch droog over te komen. Als je kiest voor de fiets, houd je tijd over. Tijd om te genieten. Van je gezin bijvoorbeeld. Maar je houd ook geld over. Afgezien van de aanschaf en wat onderhoud, heb je vrijwel geen kosten. Je kunt de (tweede) auto wegdoen, of je OV chipkaart doormidden knippen. Nooit meer wachten op de tram. Nooit meer overstappen. Yes!


Tijd en geld besparen. Wie wil dat nou niet? Maar het wordt nog mooier. Je denkt ook aan je footprint. M’n wat? Je ecologische voetafdruk. Fietsen is namelijk een duurzaam alternatief. Beter voor het milieu. En bovenal goed voor je gezondheid.


De bakfiets die het beste bij me past

Wij zijn specialist op het gebied van bakfietsen en helpen je graag de bakfiets te kiezen die het beste bij jou past. Kwaliteit is onze belangrijkste pijler. Daarom kopen wij voornamelijk Nederlandse merken in. Nederland is fietsland pur sang en garantie voor kwaliteit. De fiets zien wij als een verlengstuk van je persoonlijkheid. En omdat wij zelf graag buiten de lijntjes kleuren, verkopen wij bijzondere fietsen van unieke merken. Als je straks op je Free Wheely fiets wegrijdt, fiets je niet alleen op een hele goede, maar ook op een super mooie fiets. Niet geheel onbelangrijk, toch?


Waar ga ik de fiets voor gebruiken?

Je nieuwe fiets moet het leven makkelijker maken. Iets toevoegen, een verrijking zijn. De eerste vraag die wij onze klanten daarom altijd stellen is: Waar ga je de fiets voor gebruiken? Dit is ook de beste manier om erachter te komen of je echt een bakfiets nodig hebt, of dat je kunt volstaan met een gewone fiets met een voor en/of achterdrager, de zogenaamde transportfiets.

 

Ik gebruik de fiets voor woon-werkverkeer

Als je de fiets alleen gebruikt voor woon-werkverkeer en niet meer dan een rugtas of een laptoptas wilt vervoeren, dan adviseren wij te kiezen voor een transportfiets. Wij plaatsen dan een transportdrager en eventueel een mand of krat, zodat jij je spullen veilig kunt opbergen. Wij hebben een prachtige selectie transportfietsen in ons assortiment. Wil je niet alleen lekker fietsen, maar ook een kleine beetje opvallen, met een super strakke design fiets? Kies dan voor BRIK, Achielle, of Roetz. BRIK is minimalistisch modern, Achielle echt retro, en Roetz maakt stijlvolle designfietsen van gerecyclede fietsen. Wil je een wat robuustere fiets? Kies dan voor Azor. Of voor De Fietsfabriek, ook wel de Volvo onder de fietsen. Ga je voor een sportievere look? Dan is Trek het merk voor jou.


Ik wil mijn kind op de fiets naar school brengen en meteen door naar mijn werk

Gebruik je de fiets voor woon-werkverkeer, om je kind naar school te brengen, en om de dagelijkse boodschappen te doen? Dan is het belangrijk dat de fiets niet alleen comfortabel, stevig en betrouwbaar is. Maar ook dat je voldoende bagageruimte hebt. De transportfiets voldoet aan al deze eisen. Heb je een kind dat ouder is dan zes maanden (en dus rechtop kan zitten), en heb je geen plannen voor verdere gezinsuitbreiding? Dan kan de transportfiets ook voor jou een prima oplossing zijn.


Bekijk onze damesfietsen en herenfietsen 


Ik wil zorgeloos en comfortabel, kinderen én spullen meenemen op de fiets

Wil je al kunnen fietsen als je kindje nog niet zelfstandig kan zitten (<6 maanden), heb je meerdere kinderen, en wil je veel boodschappen mee kunnen nemen? Dan is een bakfiets echt een uitkomst. Je hebt veel meer laadruimte, je kindje kan in de Maxi Cosi heel comfortabel een fietstochtje maken (korte ritjes voor kindjes onder de drie maanden i.v.m. trillingen), en je kunt de bak overkappen wanneer het regent. Zo komen de kinderen en eventuele boodschappen droog over.
 

Ik wil de bakfiets als zakelijk transportfiets gebruiken

Wil je snel en efficiënt goederen vervoeren voor je werk of eigen onderneming? Dan is de bakfiets een perfect alternatief voor de bestelbus. Op de gracht wachten op een vrachtwagen die moet uitladen, of achteraan aansluiten in de file? Dat behoort voortaan tot het verleden. En je levert meteen een belangrijke bijdrage aan een leefbare stad. Interessant voor onze zakelijke klant, is dat je de bakfiets kunt bestickeren met je eigen logo, of volledig kunt customizen in jouw huisstijl. Hiermee creëer je zichtbaarheid voor je merk en wordt de bakfiets wat wij noemen: een marketingfiets. Niet alleen duurzaam en kosteneffectief, maar dus ook mooie reclame.


Ik wil af en toe een fietstochtje maken

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat je helemaal niet in de file hoeft te staan, een perfecte OV-verbinding hebt, of de meeste afstanden te voet aflegt. En dat je gewoon af en toe wilt fietsen. Voor een fietstochtje naar het bos, met het gezin en de hond bijvoorbeeld?
Voor incidenteel gebruik van de bakfiets adviseren wij wat strenger voor jezelf te zijn bij het kiezen van opties en accessoires. Hiermee kan de prijs namelijk aanzienlijk oplopen. En dat sluit mooi aan op het volgende onderdeel. De financiën. Want: wat kost een bakfiets nou eigenlijk?


Wat kost een bakfiets?

Aan een bakfiets hangt een groter prijskaartje, dan aan de gemiddelde stadsfiets. Deze fiets behoort dan ook tot het hogere segment. Niet geheel onlogisch, gezien het multifunctionele karakter en de grootte van de bakfiets. Je kunt niet alleen jezelf, maar ook kinderen en goederen veilig en comfortabel vervoeren.

 

Een goede bakfiets kan tegen een stootje

Een goede bakfiets is gemaakt van duurzaam materiaal. En dat moet ook wel. Want hij vervoert nogal wat kilo’s. Bij het parkeren komt hij weleens in aanraking met een muurtje of ander obstakel. Voor in- en uitstappende kinderen doet hij regelmatig dienst als klimrek. En de meeste bakfietsen staan dag en nacht buiten. De bakfiets krijgt dus aardig wat te verduren. Wij kopen daarom alleen kwaliteitsbakfietsen in, die tegen een stootje kunnen, en lage onderhoudskosten hebben. Onze ervaring is, dat goedkopere bakfietsen vaak meer onderhoud nodig hebben.

 

De verschillende prijscategorieën van onze bakfietsen

Toch kun je bij Free Wheely al een bakfiets rijden vanaf 1.645 euro. Je rijdt dan een tweewiel bakfiets van Bakfiets.nl, de Cargobike Classic Short. Een vergelijkbare bakfiets van De Fietsfabriek kost 1.695 euro. De prijs van een driewiel bakfiets ligt iets hoger. Voor de CargoTrike Classic Narrow van Bakfiets.nl betaal je 2.045 euro en voor de Classic van De Fietsfabriek 2.095 euro. De Deense fabrikanten Winther en Nihola produceren driewiel bakfietsen van aluminium. Hierdoor zijn ze super licht, en dat merk je aan de prijs. De aanschafwaarde van de Cargoo en de Kangaroo Lite is 2345 euro. De Urban Arrow is een tweewiel bakfiets en toch de duurste die we in ons assortiment hebben. De Cargo Flatbed kost 3.690 euro. Voor de complete Urban Arrow Family betaal je 4.390 euro. Het is dan ook de absolute Rolls Royce onder de bakfietsen. Prachtig design, standaard uitgevoerd met elektrische motor en een aluminium frame, en daarmee erg licht. En hij rijdt zó lekker! Echt als een zonnetje. 


Hoe houd ik de bakfiets betaalbaar?

De aanschaf van een bakfiets, kun je eigenlijk heel goed vergelijken met de aanschaf van een auto. Iets wat je misschien al eens gedaan hebt. Of van dichtbij hebt meegemaakt.
De grootte van de bak is van invloed op de prijs. Hoe groter de bak, en daarmee de fiets, des te hoger de prijs. Voor een grote auto betaal je ook meer dan voor een kleine auto. En ga je puur voor functionaliteit? Of houd je ook van een beetje luxe? In een middenklasse vervoer je vier personen net zo veilig van A naar B, als in een topklasse auto. En toch heeft elke bestuurder zo z’n redenen om voor de ene auto te kiezen, of juist voor de andere. En dan heb je nog de extra opties en accessoires. Die kunnen het voertuig aanzienlijk duurder maken. Denk bij een bakfiets dan aan meer versnellingen, duurdere remmen, of een elektrische motor.

Tip: Houd bij het bepalen van je budget ook rekening met onmisbare accessoires, zoals een regenhuif en afdekzeil. Deze zijn meestal niet inbegrepen bij de prijs. 


Wil ik een twee- of een driewieler?

Als het goed is weet je nu waar je de bakfiets voor gaat gebruiken. En dat is bepalend voor de belangrijkste keuze bij het aanschaffen van een bakfiets: wordt het een tweewieler of een driewieler, oftewel een cargo bike of een cargo trike?


Tweewiel bakfiets

De tweewiel bakfiets is geschikt voor het vervoer van maximaal drie kinderen. Ook bij langere afstanden ervaren jij en je passagiers, grote mate van comfort. Als ik zelf mijn dochter naar school heb gebracht, moet ik nog een flink aantal kilometers doorfietsen naar Free Wheely. Dat moet dus een aangename tocht zijn. En dat is het zeker op een tweewiel bakfiets. Eigenlijk merk je weinig verschil met een gewone fiets. Dit komt ook doordat tweewiel bakfietsen vrij licht zijn in vergelijking met driewiel bakfietsen. 


Bijzonder wendbaar

De fiets en de bak, zijn relatief smal. De bak is niet veel breder dan je stuur. En dat is handig bij het stallen van de fiets. Maar ook een smalle doorgang is hierdoor geen enkel probleem. De tweewiel bakfiets is bijzonder wendbaar. En dat is vooral in de stad heel erg prettig, maar ook vooral veilig. Als de ruimte beperkt is, en je een bocht scherp moet nemen, val je niet om.   


Driewiel bakfiets

De driewiel bakfiets is uitermate geschikt voor grote gezinnen. Op de bankjes is er ruimte voor vier kinderen. Heb je zelf drie kinderen? En neem je regelmatig een vriendje of vriendinnetje mee? Dan is de driewiel bakfiets wellicht iets voor jou. Je kunt de bak volladen met boodschappen en met een achterdrager dan in totaal vijf kinderen veilig en verantwoord meenemen. Denk dan wel aan voetbeschermers voor het kindje dat achterop zit. Helaas gebeurt het nog te vaak dat kinderen met hun voetjes tussen de spaken komen. 


Zeer stabiel bij in- en uitstappen, of laden en lossen

De drie wielen geven extra ondersteuning. Dat maakt de driewieler ook uitermate geschikt voor ondernemers die zware goederen willen vervoeren. Door de breedte van de driewiel bakfiets, is het manoeuvreren over smalle paden soms uitdagender. Groot voordeel van de driewiel bakfiets is de stabiliteit bij stilstand. Hij staat echt als een huis. En dat is erg fijn als er vier kinderen moeten in- of uitstappen, je zware spullen wilt inladen, of stilstaat voor het verkeerslicht. Je hoeft de fiets niet in evenwicht te houden. Afstappen is niet nodig. Je kunt je voeten gewoon op de pedalen houden.
De driewiel bakfiets fietst wel wat zwaarder dan een tweewiel bakfiets. Dit komt door het extra gewicht van de fiets zelf, en de extra wrijving op de weg van het derde wiel. Je kunt dit ondervangen door te kiezen voor een driewiel bakfiets met meer versnellingen of trapondersteuning.


Ik wil een bakfiets kopen. Wat zijn de beste merken?

De bakfiets neemt met de dag toe in populariteit. Steeds meer fabrikanten begeven zich op de bakfietsenmarkt. En wat is nou een goed merk? Een goede bakfiets uitzoeken, voelt op dit moment misschien als het oplossen van een ingewikkeld wiskundig vraagstuk. Gelukkig hebben wij al heel wat voorwerk voor je gedaan en het aantal merken teruggebracht tot vijf. Dat is redelijk overzichtelijk, toch?

Als pioniers op de bakfietsenmarkt hebben wij al heel wat bakfietsen voorbij zien komen. En na jarenlange ervaring met diverse merken, hebben wij de juiste balans in ons aanbod. Onze focus is gericht op kwaliteit, functionaliteit en design. En wij werken alleen met de allerbeste merken:
De Fietsfabriek, Urban Arrow, Bakfiets.nl, Nihola en Winther.  


Urban Arrow

De Urban Arrow is onmiskenbaar de Rolls Royce onder de bakfietsen. Een absolute voorloper in de markt. Hypermodern, zowel op het gebied van design als techniek. De Urban Arrow is een elektrische bakfiets waar je altijd op kunt rekenen. Hij is bijzonder wendbaar. Ideaal voor ritten in de drukke stad. Dankzij het iconische aluminium frame is de fiets robuust en toch licht. Het rijden voelt daardoor als vliegen. Eindeloos veel kilometers leg je af met deze stoere beauty. Bij de Urban Arrow Family zitten de kinderen lager dan bij andere bakfietsen. Hierdoor ligt het zwaartepunt ook lager. En dat heeft weer een positief effect op de wegligging en het evenwicht dat je ervaart bij het fietsen. De bak is gemaakt van EPP. Super licht industrieel piepschuim dat ook in motorhelmen zit. Een betere bescherming voor je kind is er niet. De Urban Arrow is het ultieme voertuig. Schoon, veilig, stijlvol en snel.
 
Bekijk de bakfietsen van Urban Arrow 


De Fietsfabriek

De Fietsfabriek: oer Hollands, sterk en uniek. De Fietsfabriek voelt feilloos aan wat haar klanten nodig hebben en speelt daar handig op in. De fabrikant levert volmaakt maatwerk. Je kunt je fiets volledig personaliseren. Van framekleur tot je naam op de bak en in het frame. Dutch design en daarom niet alleen mooi, maar ook vooral functioneel. Voor een bakfiets is dat natuurlijk essentieel.
Made in Holland en daarom garandeerde kwaliteit. Nu en in de toekomst. De Fietsfabriek fosfateert en poedercoat het stalen frame. Dit versterkt en verlengt de levensduur van de fiets. Daarnaast geeft De Fietsfabriek ook nog 11 jaar garantie op het frame. De bak is gemaakt van betonplex. Hout, met een kunststof bovenlaag die een harde en waterdichte afwerking vormt. Deze bakfietsen zet je zorgeloos buiten. In weer en wind. Elke fiets is standaard uitgevoerd met 7 versnellingen en handremmen, en uit te breiden met trapondersteuning.
 
Bekijk de bakfietsen van De Fietsfabriek 


Bakfiets.nl

De bakfiets waar het allemaal mee begon. Bekend vanwege de houten, gestroomlijnde bak. Ontstaan vanuit een eigen behoefte. En dat zijn de beste drijfveren. De liefde en zorg die de Nederlandse bedenker Maarten van Andel erin stopte, resulteerde in een prachtig eindproduct: een tweewiel bakfiets die staat als een huis. Later kwam daar ook de driewiel bakfiets bij. Je kunt kiezen uit een houten of een zwarte bak. Bij een tweewiel bakfiets is het belangrijk dat de standaard voor veilige verankering zorgt. Dankzij de unieke 4 punt standaard van Bakfiets.nlstaat deze bakfiets stevig op de grond. Wil je ook de hond veilig in de bakfiets vervoeren? Deze bakfiets kun je uitbreiden met een hondenbench. 
 
Bekijk de bakfietsen van Bakfiets.nl 


Winther

Kwaliteit, veiligheid en design. Kernwoorden van Winther. De driewiel bakfietsen zijn handgemaakt en ontworpen in Denemarken. De designs van Winther bakfietsen hebben vele prijzen gewonnen. De fietsen zijn stabiel en super licht. Door de onafhankelijk geveerde voorwielen en het aluminium frame, hebben ze een geweldige wegligging. Met 38 kilo zijn de bakfietsen van Winther met recht de allerlichtste bakfietsen op de markt. Dankzij het gepatenteerde stuursysteem maneuvreer je eenvoudig door de stad. Ook op dagen dat je net even wat meer gas moet geven, en de bochten wat scherper moet nemen. De cabines van de bakfiets zijn schokbestendig. De stoeltjes in de cabine zijn speciaal voor kinderen ontworpen en daarmee perfect afgestemd op een lichaam in de groei. Met deze bakfietsen breng je 2, 3, of 4 kinderen niet alleen veilig maar ook comfortabel naar school.
 
Bekijk de bakfietsen van Winther 


Nihola

Geproduceerd en geassembleerd in Denemarken en daarmee van hoogwaardige kwaliteit. Het is een extreem lichte driewiel bakfiets. Dankzij de meesturende wielen, is deze driewiel bakfiets zeer stabiel. Het stuurmechanisme is vergelijkbaar met dat van een auto. Het stuur is niet anders als dat van een tweewieler. En daarom stuurt de fiets net zo gemakkelijk als een gewone fiets. Belangrijk om te noemen is dat deze driewieler ook zeer geschikt is voor de wat minder lange bestuurders onder ons. En hij is bovendien verkozen tot de beste bakfiets in maar liefst drie landen: Denemarken, Zweden en Nederland.
 
Bekijk de bakfiets van Nihola 


De bakfiets voor zakelijk gebruik

Bakfietsen van Urban Arrow, De Fietsfabriek en Bakfiets.nl zijn niet alleen geweldig voor het vervoer van kinderen. Ze zijn ook uitermate geschikt voor zakelijk gebruik. Je kunt kiezen voor een afsluitbare bak van diverse materialen. Ideaal voor zakelijk goederenvervoer, catering, sampling of puur als branding. Voor meer naamsbekendheid besticker je de bak met jouw logo en een unieke boodschap.


Maatwerk voor bakfietsen van De Fietsfabriek

Absoluut pluspunt van De Fietsfabriek, is dat wij de fietsen volledig in de huisstijl van jouw bedrijf kunnen opleveren. Dit betekent niet alleen een fiets in jouw huisstijlkleuren en een sticker op de bak. Maar ook jouw bedrijfsnaam in het frame en/of de bagagedrager. En de vorm en het materiaal van de bak bepaal je zelf. Veel ondernemers gingen jou voor. Een grote, stevige bak voor een pakketdienst, een bak met een vriezer, een koeling, een kookplaat of een barbecue? Je kunt het zo gek niet bedenken. Samen ontwerpen wij de bakfiets waarmee jij je onderneming tot een groot succes kunt brengen. 

 
Vanaf welke leeftijd kan ik kinderen vervoeren met de bakfiets?

Het grote voordeel van een bakfiets ten opzichte van een gewone fiets, is dat jij en je kindje al vrij snel na de geboorte bijzonder mobiel zijn. En dat is heel erg fijn als je net bevallen bent. Naast het bekende rondje om de kerk met kinderwagen, kunnen jullie er nu echt lekker op uit. En alles wat je nodig hebt, neem je mee. Ruimte zat! 


Veilig vervoer van kinderen met de bakfiets: Baby’s (tot 9 maanden)

Met een bakfiets hoef je niet te wachten tot je kindje rechtop kan zitten. Je baby reist comfortabel met jou mee in de Maxi Cosi, net zoals in de auto.

Dat kan al wanneer je kindje ongeveer vier weken oud is. Wij adviseren wel altijd zelf een inschatting te maken, of je kindje hier fysiek en mentaal aan toe is. Ieder kind is uniek en jij kent jouw kindje het best. Houd de ritjes voor een kindje tot drie maanden kort en zorg dat je kleintje comfortabel ligt. Gebruik een hoofd- en/of zitverkleiner om lege ruimten tussen je kindje en het stoeltje op te vullen. Een handdoek of hydrofiele doek doet in veel gevallen ook wonderen.

Er zijn twee mogelijkheden om baby’s veilig te vervoeren in een bakfiets. In een Maxi Cosi, of in een babyschaal. Als je kiest voor de Maxi Cosi, bevestigen wij een adapter op de grond of het bankje van de bakfiets. Hierin klik jij de Maxi Cosi vast op het moment dat je jouw baby wilt vervoeren. Dit is de meest veilige oplossing. Heb je geen Maxi Cosi? Of wil je liever een stoeltje dat permanent in de bakfiets bevestigd is? Bijvoorbeeld als je partner je kindje met de auto wegbrengt, en jij je kindje met de bakfiets ophaalt? Dan kunnen wij een Melia babyschaal op de grond of op een van de bankjes monteren.

Tip: Laat voor kindjes tot drie maanden wat lucht uit de voorband lopen. Een iets zachtere voorband zorgt voor nog meer demping. 


Veilig vervoer van kinderen met de bakfiets: Dreumesen (9 maanden tot 2,5 jaar)

Kinderen van negen maanden zijn nog te klein om zelfstandig op het bankje van de bakfiets te kunnen zitten. Wij adviseren om in deze periode een peuterschaal van Melia in de bakfiets te plaatsen. Hiermee zit je kindje strak en veilig in de gordel en is de nek goed ondersteund.

Als je kindje ongeveer negen maanden oud is, kan hij of zij waarschijnlijk al een beetje -of zelfs heel goed- rechtop zitten. En hoewel het gesleep met de Maxi Cosi en jouw steeds zwaarder wordende baby een prima dagelijkse workout is, kijk je mogelijk al uit naar een vast stoeltje voor in de auto? En daarmee ook naar een vaste oplossing voor in de bakfiets? Heb je een babyschaal? Dan zul je merken dat deze nu echt te klein begint te worden. Vervoer je kindje daarom veilig in de peuterschaal


Veilig vervoer van kinderen met de bakfiets: Peuters en kleuters (2,5 jaar tot 6 jaar)

Wanneer je kindje ouder is dan 2,5 jaar (of 92 cm), is hij of zij groot genoeg om op het bankje van de bakfiets te zitten.

In elke bakfiets zitten vaste 3-, 4-, of 5-puntsgordels waarin jij je kinderen veilig kunt vastzetten. Wij adviseren nooit meer kinderen mee te nemen, dan het aantal beschikbare veiligheidsgordels. Kinderen zijn bovendien speels. Om te voorkomen dat er een kind uit de bak valt, adviseren wij elk kind goed vast te zetten bij iedere fietsrit. Hoe kort de rit ook is.  


Veilig vervoer van kinderen met de bakfiets: Kinderen (vanaf 6 jaar)

Bij de meeste bakfietsen varieert het laadvermogen van de bak, van 100 tot 160 kilo. Daarom vervoer je ook grotere kinderen, ouder dan zes jaar, veilig en comfortabel.

Je zult merken dat het enthousiasme over een ritje met de bakfiets afneemt, naarmate de kinderen ouder worden. Vanaf de leeftijd van zes à zeven jaar, fietsen kinderen ook steeds vaker zelfstandig. In de grote stad, waar het verkeer vaak chaotisch en onoverzichtelijk is, blijft de bakfiets ook met grotere kinderen een prettig vervoermiddel. Onze klanten geven aan dat de agenda’s steeds voller raken, naarmate de kinderen ouder worden. Naast school, hebben de kinderen ook afspraken met vriendjes. Ze gaan vaak een of meer keer per week naar sport- en/of muziekles. En dan is het vaak efficiënter de bakfiets te nemen.


Waarom zou ik kiezen voor een elektrische bakfiets?

Van al onze bakfietsen is er een e-bike uitvoering. Een elektrische fiets heeft namelijk grote voordelen. Tot 25 km per uur heb je trapondersteuning. En dat is vooral bij langere afstanden én zware belading erg prettig. Je fietst moeiteloos een lange rit, en komt fris en fruitig aan op je plaats van bestemming.

Met een bakfiets vol met kids en spullen ben je per definitie zwaar beladen. En dan is het heerlijk als je comfortabel kunt blijven fietsen. Ook als je heuvels en bruggen moet trotseren. Je rijdt als eerste weg bij het stoplicht, omdat optrekken met een volle e-bike een koud kunstje is. Omdat je zo’n 25 km per uur fietst, gaat je reistijd drastisch omlaag. Nooit meer haasten, en voortaan altijd op tijd. En de bonus voor jouw stad is dat je e-bike super milieuvriendelijk is ten opzichte van de scooter of de auto.

De e-bike optie kost gemiddeld 1.500 euro. Dat verhoogt de aanschafwaarde aanzienlijk. Maar omdat je enorm veel tijd en kosten bespaart, verdien je dit heel snel terug. 

 

Een goed onderhouden fiets, gaat jaren mee

Goed onderhoud is van groot belang voor elke fiets. Daarmee verleng je de levensduur van je fiets enorm. Ons advies voor onderhoud van een elektrische fiets is een eerste servicebeurt na 500 km, en daarna iedere 2.500 km.


Hoe stabiel is een bakfiets?

Er zijn twee vormen van stabiliteit die van belang zijn bij het kiezen van de juiste bakfiets. De stabiliteit bij stilstand en de stabiliteit tijdens het fietsen.  


Stabiliteit bij stilstand

Voor de stabiliteit bij stilstand is het belangrijk dat je de standaard eenvoudig kunt in- en uitklappen. En wanneer de bakfiets op de standaard staat, moet het geheel staan als een huis. De bakfiets mag niet gemakkelijk omvallen. Dit is natuurlijk belangrijk bij het laden van goederen. Maar vooral bij het in- en uitstappen van kinderen, wil je ongelukken te allen tijde voorkomen. Wanneer je kinderen vervoert met de bakfiets, is het bovendien erg prettig als de kinderen zelf in de bak kunnen klimmen. Een speciale opstap is echt een bonus. Dit maakt het in- en uitstappen eenvoudiger en bovenal veiliger. Al onze bakfietsen voldoen aan deze criteria.  


Stabiliteit tijdens het fietsen

Voor de stabiliteit tijdens het fietsen, maken we duidelijk onderscheid tussen de tweewiel bakfiets en de driewiel bakfiets. Omdat een tweewiel bakfiets in feite niet wezenlijk anders is dan een gewone fiets, is ook de fietservaring vrijwel gelijk. Als je goed kunt fietsen, kun je dat ook op een tweewiel bakfiets. Je maakt moeiteloos ruime en scherpe bochten. Als je voor het eerst op een driewiel bakfiets wegfietst, is het echt even wennen. Deze bakfiets heeft namelijk een wiel aan de achterzijde van de fiets, en twee aan de voorzijde onder de bak. Hierdoor vang je hobbeltjes en schuine stukken in het wegdek op met de fiets zelf. De gehele fiets beweegt dus iets meer met het wegdek mee. En dat is een andere ervaring. Bij een tweewiel bakfiets vang je dit op met je lichaam, en daarom merk je er niets van. Maar als je eenmaal gewend bent aan de driewieler, is dit echt geen probleem.

Bij elektrische bakfietsen is de ‘loophulp’ een prettige (extra) optie. De fiets rijdt dan al in looptempo met je mee. Hierdoor hoef je de bakfiets niet eerst op gang te helpen voordat je opstapt. En dat komt de stabiliteit eveneens ten goede.


Welke accessoires heb ik nodig voor mijn bakfiets?

Voor de bakfiets is een mooi scala aan accessoires verkrijgbaar. Denk aan een houder voor je mobiel, een bagagenet voor in de bak, of een antislip vloermat. Zo veel mensen, zo veel wensen. Maar de essentials zijn: de regenhuif, het afdekzeil, en het kettingslot. De kinderen en/of goederen komen namelijk graag droog over. Maar ook als het niet regent, maar ijzig koud is, biedt de kap perfecte bescherming. Als je de fiets niet gebruikt, raden we aan de bak af te dekken met een afdekzeil. Dan blijft de bak, en alles wat erin zit -de stoeltjes, bankjes, en eventuele spullen- schoon en droog. Ready to go. En dan tot slot: een lang kettingslot, waarmee je jouw bolide altijd en overal goed op slot kunt zetten.

Voor baby’s en jonge kinderen zijn er verschillende stoeltjes en een handige Maxi Cosi-constructie verkrijgbaar. 


Hoe beveilig ik mijn bakfiets?

Bakfietsen zijn geweldige en kostbare voertuigen. Ze zijn bijzonder waardevast. En daarmee ook gewilde objecten voor dieven. Ons advies aan jou is daarom altijd een goede verzekering af te sluiten. En hoewel de fiets gedekt is met het ringslot dat wij standaard op elke bakfiets bevestigen, adviseren wij de bakfiets altijd goed op slot te zetten met een extra slot. Bij voorkeur met de framebuis aan een paal. Heb je een elektrische bakfiets? Maak er dan een gewoonte van de accu mee naar huis te nemen als je de fiets die dag niet meer gebruikt. En controleer of de zekering waar je de batterij in vastklikt nog goed vastzit. Ook accu’s van elektrische fietsen worden inmiddels in groten getale gestolen.  


Hoe houd ik mijn bakfiets in optimale conditie?

Ook je fiets heeft af en toe wat liefde nodig. Een goed onderhouden fiets gaat gewoon veel langer mee. Een goed begin, is als je de fiets zelf schoon houdt. Reinig de fiets regelmatig met warm water en een borstel. Houd je ook nog zelf je ketting en banden goed op spanning? Dan kom je al een heel eind.

Daarnaast is het belangrijk je fiets met regelmaat een volledige onderhoudsbeurt te geven. Wij hebben vakbekwame monteurs die precies weten wat de verschillende aandachtspunten van elke fiets zijn.  Ook vinden zij altijd een passende oplossing voor defecten, als reparatie nodig blijkt. Voor ons staat voorop dat we kwaliteit willen leveren en dat jij happy bent met de manier waarop wij dat doen. Wij stemmen alles daarom altijd goed met jou af.  


Ik kies de bakfiets die het beste bij me past

Je staat op het punt om een aanschaf te doen, die je leven drastisch zal veranderen. Je wilt een bakfiets kopen.

Hopelijk hebben we jou in deze blog de informatie gegeven, die je nodig hebt om de juiste beslissing te nemen. Wat ons betreft moet een bakfiets goed bij je persoonlijke situatie passen. De belangrijkste vraag die jij jezelf daarom hebt gesteld, is waar ga ik de fiets voor gebruiken? Aan de hand daarvan heb je bepaald, wat je ermee gaat vervoeren. Of je een twee- of een driewieler nodig hebt. Hoe groot de bak moet zijn. Hoe je jouw kinderen veilig vervoert. En welke opties en accessoires voor jou onmisbaar zijn.

Het is een grote aanschaf, maar de voordelen zijn eindeloos. Je zult tijd en kosten besparen en die opbrengst kunnen investeren in wat voor jou belangrijk is.
Je hebt nu inzicht in de kosten van een bakfiets en de manier waarop je een bakfiets betaalbaar kunt houden. Met Urban Arrow, De Fietsfabriek, Bakfiets.nl, Winther en Nihola, heb je de keuze uit de vijf beste merken die er op de bakfietsenmarkt te krijgen zijn.


Eenvoudig online bestellen

Heb jij je keuze gemaakt? Dan kun je de bakfiets gemakkelijk online bestellen. Selecteer de bakfiets van jouw keuze en druk op 'Bestel'. Kies een uitvoering en kleur en voeg daar eventueel accessoires aan toe. Ga naar 'In Winkelwagen' om verder te gaan met de bestelling.
Om de bestelling af te ronden ga je naar 'Winkelwagen' en vul je alle gegevens in. Na de bestelling ontvang je een bevestigingsmail met daarin de exacte levertijd van de fiets.

Ik wil een bakfiets bestellen 


Maak een proefrit

Wil je graag een of meer fietsen bekijken en daadwerkelijk uitproberen? Kom dan langs in onze winkel in Amsterdam. We geven je graag aanvullend advies en helpen jou de beste match te vinden.


Ik wil een proefrit maken


Meer informatie?

Heb je een aanvullende vraag? Wij nemen graag contact met jou op om jou verder te helpen.

Ik wil graag meer informatie

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
© Copyright 2024 Free Wheely - Powered by Lightspeed
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »